Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 3. Br. 9 / 2016.
 
 
 

MIKROBIOLOGIJA I ZDRAVLJE

 

Crijevne bolesti koje se prenose hranom

Zarazne bolesti probavnog sustava koje se prenose hranom česte su u dječjoj populaciji, a kod odraslih u nas one su 10. do 12. po učestalosti u posjeti liječniku...

 

 

 

Bakterijska otrovanja hranom

 

 

Crijevne infekcije praćene proljevom i povraćanjem, a često i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i drugim nespecifičnim simptomima poput malaksalosti i glavobolje, predstavljaju značajan dio pobola u općoj populaciji. Procjenjuje se da i u razvijenim zemljama godišnje liječničku pomoć zbog ...

 

 
 
  zdravlje; hrana

Trovanje hranom - uzročnik Bacillus cereus

 

Hrana i voda značajni su rezervoari mikroorganizama koji dovode do bolesti. Znanost opisuje više od 200 poznatih bolesti, koje se prenose hranom. Posebno su važna trovanja izazvana unošenjem mikroorganizama koji se u probavnom traktu razmnožavaju i stvaraju jedan

 

 
© 2016 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar