|
|
ČUVARI ZDRAVLJA
Preporuke za odabir i kupovinu zdravstveno sigurne hrane
Ako se želimo ukusno i zdravo hraniti, moramo biti upoznati s nekim osnovnim pravilima prilikom odabira namirnica. Znamo da su bakterije najvažniji uzročnici kvarenja hrane. Određena količina bakterija prisutna je u gotovo svakoj hrani, a posebno u svježoj. Ispravnim čuvanjem i odgovarajućom pripremom hrane ....
|
|
|
Ispitivanje prisutnosti alergena u hrani – celer
Pretpostavlja se da između 2 i 6% svjetske populacije pati od alergije na hranu te da će čak 25% populacije u svom životu imati neki oblik kliničke reakcije na hranu. Broj oboljelih od alergija je u porastu, a alergije su učestalije u razvijenim zemljama, kod mlađe populacije te gradskog stanovništva.
|
|
|
Kako spriječiti trovanje hranom?
Radi sprječavanja trovanja hranom važna je higijenska priprema hrane. Trovanje hranom može uzrokovati teže slučajeve bolesti ili čak smrt, a posebno u djece ili starijih ljudi. Uzročnici trovanja hranom mogu se lagano proširiti s nečistih ruku, pribora, posuđa, površina, mogu preživjeti u namirnicama koje nisu pravilno termički obrađene ili se umnažati u namirnicama ostavljenim na ...
|
|