Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 3. Br. 9 / 2016.
 
 
 

Publicistika

 

Sportska prehrana

 

Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić, Marjeta Mišigoj-Duraković

 

Marija Škes, mag. educ. reh.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

 

 

Pravilna prehrana iznimno je važan čimbenik pri postizanju vrhunskih rezultata sportaša. Kako bi postigli taj cilj, sportaši imaju posebne režime, vezano uz tempo i jačinu treninga ili uz prehranu koja je iznimno važna za svakog vrhunskog sportaša.

Sama zdrava prehrana ne može jamčiti sportski uspjeh, ali zato neodgovarajući režim prehrane šteti sportaševu programu treniranja i može ograničiti njegovu maksimalnu sposobnost na natjecanju. Sportski uspjeh određuju gensko nasljeđe (oblikuje morfološke karakteristike i funkcionalnu sposobnost), trening, tehnika i taktika te prehrana. Prehrana je individualna, ovisno o spolu, dobi, sportu, navikama, klimi i drugim čimbenicima. Svaki organizam ima jedinstvenu potrebu za hranjivim tvarima: vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama. Nedostatak tih hranjivih tvari prije ili kasnije dovodi do oštećenja zdravlja sportaša, smanjenja energetskog potencijala (snage, izdržljivosti) i loše sportske izvedbe.

Što se krije iza korica knjige „Sportska prehrana“

Sveučilišni udžbenik „Sportska prehrana“ na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu. Pisan je za struku, ali i za širu javnost, namijenjen je studentima nutricionizma i kineziologije, liječnicima, sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima, ali i onima koji se sportom bave samo rekreativno. Autori vrlo odgovorno i profesionalno ukazuju na brojna još neistražena područja u prehrani u kojima nema dovoljno mjernih objektivnih pokazatelja o vrijednosti nego samo uvriježenih i prihvaćenih postavki o prehrani. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg iskustva autora, predstavlja skup rezultata znanstvenih istraživanja uz osvrt na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje. Sadrži sljedeća poglavlja:

  • Procjena stanja uhranjenosti i nutritivnog statusa
  • Probava hrane i metabolizam energije
  • Makronutrijenti: proteini, ugljikohidrati i masti
  • Mikronutrijenti: vitamini i minerali
  • Hidracija sportaša
  • Dodaci prehrani i ergogena sredstva
  • Alkohol i sport
  • Prehrana specifičnih skupina
  • Prilozi – osiguravanje alata za praktičnu primjenu i planiranje sportske prehrane

„Sportska prehrana“ brojnim i vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu. U knjizi su prezentirane sljedeće teme:

  • praktična primjena principa sportske prehrane za rekreativce i sportaše
  • osvrti na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje: učinkovitost „novog kreatina“, tj. soka od cikle, opravdanost train low, compete high strategije, definiranje optimalne doze kofeina, ergogeni učinak dehidracije i dr.
  • piramida sportske prehrane • izračunavanje individualnih energetskih potreba sportaša primjenom novog koncepta raspoloživosti energije
  • praktične preporuke za povećanje odnosno smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva
  • detaljno razrađene preporuke za unos proteina i ugljikohidrata (g/kg) ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti
  • praktični načini samoprocjene stupnja hidracije i preporuke za unos vode ovisno o trajanju tjelesne aktivnosti
  • ogledni jelovnici za mjesec dana.

Znanost o prehrani u sportu je relativno mlada znanstvena disciplina i brzo se razvija. Upravo stoga je potrebna kontinuirana edukacija na tu temu, a krajnji cilj je primjena stečenih znanja u svakidašnjem životu.

„Trenutno se u znanosti o prehrani sve više ističe važnost „kada jesti“, a s time se postavlja pitanje vremena tjelesne aktivnosti u odnosu na vrijeme obroka s obzirom na utjecaj na rizik od kroničnih bolesti: tjelesna aktivnost prije obroka pomaže u kontroli razine lipida, a tjelesna aktivnost nakon obroka ima ulogu u regulaciji hipoglikemije.“


© 2016 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar