Pravilna prehrana iznimno je važan čimbenik pri postizanju vrhunskih rezultata sportaša. Kako bi postigli taj cilj, sportaši imaju posebne režime, vezano uz tempo i jačinu treninga ili uz prehranu koja je iznimno važna za svakog vrhunskog sportaša.
Sama zdrava prehrana ne može jamčiti sportski uspjeh, ali zato neodgovarajući režim prehrane šteti sportaševu programu treniranja i može ograničiti njegovu maksimalnu sposobnost na natjecanju. Sportski uspjeh određuju gensko nasljeđe (oblikuje morfološke karakteristike i funkcionalnu sposobnost), trening, tehnika i taktika te prehrana. Prehrana je individualna, ovisno o spolu, dobi, sportu, navikama, klimi i drugim čimbenicima. Svaki organizam ima jedinstvenu potrebu za hranjivim tvarima: vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama. Nedostatak tih hranjivih tvari prije ili kasnije dovodi do oštećenja zdravlja sportaša, smanjenja energetskog potencijala (snage, izdržljivosti) i loše sportske izvedbe.
Što se krije iza korica knjige „Sportska prehrana“
Sveučilišni udžbenik „Sportska prehrana“ na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu. Pisan je za struku, ali i za širu javnost, namijenjen je studentima nutricionizma i kineziologije, liječnicima, sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima, ali i onima koji se sportom bave samo rekreativno. Autori vrlo odgovorno i profesionalno ukazuju na brojna još neistražena područja u prehrani u kojima nema dovoljno mjernih objektivnih pokazatelja o vrijednosti nego samo uvriježenih i prihvaćenih postavki o prehrani. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg iskustva autora, predstavlja skup rezultata znanstvenih istraživanja uz osvrt na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje. Sadrži sljedeća poglavlja:
- Procjena stanja uhranjenosti i nutritivnog statusa
- Probava hrane i metabolizam energije
- Makronutrijenti: proteini, ugljikohidrati i masti
- Mikronutrijenti: vitamini i minerali
- Hidracija sportaša
- Dodaci prehrani i ergogena sredstva
- Alkohol i sport
- Prehrana specifičnih skupina
- Prilozi – osiguravanje alata za praktičnu primjenu i planiranje sportske prehrane
„Sportska prehrana“ brojnim i vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu. U knjizi su prezentirane sljedeće teme:
- praktična primjena principa sportske prehrane za rekreativce i sportaše
- osvrti na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje: učinkovitost „novog kreatina“, tj. soka od cikle, opravdanost train low, compete high strategije, definiranje optimalne doze kofeina, ergogeni učinak dehidracije i dr.
- piramida sportske prehrane • izračunavanje individualnih energetskih potreba sportaša primjenom novog koncepta raspoloživosti energije
- praktične preporuke za povećanje odnosno smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva
- detaljno razrađene preporuke za unos proteina i ugljikohidrata (g/kg) ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti
- praktični načini samoprocjene stupnja hidracije i preporuke za unos vode ovisno o trajanju tjelesne aktivnosti
- ogledni jelovnici za mjesec dana.
Znanost o prehrani u sportu je relativno mlada znanstvena disciplina i brzo se razvija. Upravo stoga je potrebna kontinuirana edukacija na tu temu, a krajnji cilj je primjena stečenih znanja u svakidašnjem životu.
„Trenutno se u znanosti o prehrani sve više ističe važnost „kada jesti“, a s time se postavlja pitanje vremena tjelesne aktivnosti u odnosu na vrijeme obroka s obzirom na utjecaj na rizik od kroničnih bolesti: tjelesna aktivnost prije obroka pomaže u kontroli razine lipida, a tjelesna aktivnost nakon obroka ima ulogu u regulaciji hipoglikemije.“
|