Postupak dodjele Oznake „Kontrolirane kvalitete“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
Iako su se posljednjih 40 godina događale mnoge promjene u samoj proizvodnji i u postupcima rukovanja s jajima, mnogo je izazova u području sigurnosti hrane, među ostalim i kod jaja, s kojima se suočavamo i danas. Ne samo da se uzima u obzir čistoća ljuske, nego i cjelokupna kvaliteta i zdravstvena ispravnost, unutar kojih posebno mikrobiološki i kemijski kontaminanti.
Radi svega navedenog, izuzetno je važna, osim samokontrola i uloga nezavisnih kontrola, poput one koja se pruža proizvođaču kao potpora u sklopu novog projekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Postupak dodjele oznake „Kontrolirane kvalitete“ podrazumijeva čitav niz usluga (savjetodavnih i analitičkih) s ciljem potvrde sigurnog i kvalitetnog proizvoda. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda, te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke.
Kao vodeći pružatelji usluga analiza hrane i predmeta opće uporabe u Republici Hrvatskoj, laboratoriji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uživaju značajan ugled među proizvođačima, potrošačima i trgovcima, posebno u području sigurnosti i kvalitete hrane i predmeta opće uporabe.
Dokumentacija koja se predaje za odobrenje označavanja konzumnih jaja oznakom „Kontrolirane kvalitete“ obuhvaća: podatke o proizvođaču, o proizvodu (izjavu o sukladnosti i njene priloge, proizvođačku specifikaciju), rezultate provedenih analiza (kvalitete, zdravstvene ispravnosti i mikrobiologije), dokumentaciju vezano za ambalažu, uključujući i analize, potpunu dokumentaciju o uvedenom sustavu sigurnosti hrane i njegovoj primjeni, te dodatnu dokumentaciju (nagrade i sl.).
Stručni i ekspertni tim za dodjelu Oznake „Kontrolirana kvaliteta“ uključuje multidisciplinarni tim stručnjaka (prehrambenog tehnologa, sanitarnih inženjera, nutricionista, liječnika, kemičara, menadžera kvalitete i ostalih) koji procjenjuje pristiglu dokumentaciju te izdaje preporuke za provedbu analiza i nadzora u proizvodnju.
U slučaju udovoljavanja uvjetima nakon pregleda dokumentacije, analiza i provedenog nadzora u proizvodnju, za proizvod se odobrava korištenje oznake (slike 3 i 4). Oznaka vrijedi isključivo za traženi i analizirani proizvod, a korištenje oznake izdaje se na ograničeno vrijeme (tri godine).
Oznaka na proizvodu omogućava pomoć potrošaču, pruža veću prepoznatljivost proizvoda na tržištu i pruža dodatnu sigurnost i povjerenje u proizvod jer iza oznake stoji sveobuhvatan sustav. Proizvođaču usluga pruža veću vjerojatnost ujednačene kvalitete proizvoda i standardizirane proizvodnje, pruža osiguran kontinuiran nadzor i provjeru u svrhu poboljšanja, te usporedivost i transparentnost u cjelokupnoj mreži opskrbnih lanaca.
Reference: Anon. (2015): http://caperberry.blogspot.com/, (citirano 05.02.2015.) Biđin Martina (2010): Jaja domaće peradi- visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi. Meso, 12(6), 356-359. Forson, A., Ayivor, J.E., Banini, G.K., Nuviadenu, C.,Debrah. S. K. (2011): Evaluation of some elemental variation in raw Egg Yolk and Egg White of Domestic Chicken Guinea Fowl and Duck Eggs. Annals of Biological Research. 2 (6), 676- 680. Hadžiosmanović M., Ž. Pavičić (1998): Higi¬jena namirnica animalnog podrijetla. Udžbenik za 4. razred veterinarskih škola, 124-125. Hansen, H., Wang, T., Dolde, D., Xin, H., K. Prusa (2015): Supplementation of Laying-Hen Feed with Annatto Tocotrienols and Impact of α-Tocopherol on Tocotrienol Transfer to Egg Yolk. J. Agric. Food Chem., 63 (9), 2537–2544. Hegedušić, V., S. Rimac (1998): Konzervira¬nje jaja i proizvoda od jaja. U: Živković R., V. Oberiter, M. Hadžiosmanović (ur.), Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici; 135-146. RH, Pravilnik o kakvoći jaja (NN 115/2006, NN 76/2008) Trpčić, I., B. Njari, N. Zdolec, Ž. Cvrtila Fleck, T. Fumić, L. Kozačinski (2010): Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja. Meso, 12(5), 286-293. Kaić Rak, A., K. Antonić Degač (1998): Pre¬hrambena vrijednost jaja peradi. U: Živković R., V. Oberiter, M. Hadžiosmanović (ur.), Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici, 31-34. Lambio Angel Laylo (2010): Poultry production in the tropics. The university of the philippines press. 123. Theron, P., Venter, J.F.R. Lues (2003): Bacte¬rial growth on chicken eggs in various storage environments. Food Res. Int. 36, 969-975. |