Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 3. Br. 9 / 2016.
 
 
 

Zdravstvena ekologija

Važnost kontrole materijala i predmeta u kontaktu s hranom

 

 

 

 

Antonija Galić, dipl. ing., Lidija Barušić, dipl. ing. i Lidija Baričević

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

 

Prosječnom potrošaču do prije nekoliko godina prvenstveno je bilo važno da hrana koja se kupuje bude zdravstveno ispravna, pri čemu je za njega ambalaža, posuđe, pribor i oprema u kojoj se hrana priprema imala samo marketinški utjecaj kod izbora. U posljednje vrijeme taj trend se mijenja te se hrana s ambalažom u koju je upakirana promatra kao cjelina, odnosno kao kompletan proizvod čiji su ključni zahtjevi sigurnost i kvaliteta.

Taj trend, kao i važnost područja materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom, potvrđuje i veliki broj EU propisa koji se stalno evaluiraju od strane specijaliziranih stručnjaka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i u skladu s najnovijim toksikološkim spoznajama.

Na području Europske unije materijali i predmeti koji dolaze u kontakt s hranom (ambalaža, posuđe, pribor, oprema i uređaji za hranu) definirani su Uredbom (EZ) br.1935/2004 Europskog parlamenta i vijeća koja se temelji na načelu da svi materijali ili predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom moraju biti dovoljno inertni da se isključi prijenos tvari na hranu u količinama koje mogu ugroziti zdravlje ljudi ili prouzročiti neprihvatljive promjene u sastavu hrane ili mijenjati njena organoleptička svojstava.

U nacionalnom zakonodavstvu su materijali i predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom definirani kao dio predmeta opće upotrebe, regulirani Zakonom o predmetima opće uporabe (NN 39/13; 47/14) i Zakonom o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN 25/13) te spadaju pod nadležnost Ministarstva zdravlja.

Za materijale i predmete koji dolaze u neposredan dodir s hranom, a izrađeni su od plastike, keramike, kao i aktivne inteligentne materijale i regeneriranu celulozu u potpunosti je prihvaćena EU regulativa (Uredbe (EU) br.1935/2004, br. 1895/2005, br. 282/2008, br.450/2009, br. 10/2011, br.284/2011) te kao takva primjenjiva i u nacionalnom zakonodavstvu. Međutim, veći dio materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (papir, karton, staklo, drvo, pluto, metali i slitine, tekstil, ljepila, ionsko izmjenjivačke smole, printerske boje, silikoni, lakovi i premazi i voskovi) nisu regulirani ni u Europskoj uniji pa stoga postoji isključivo nacionalno zakonodavstvo, odnosno Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN 125/09 i 31/11).

Posuđe, pribor, oprema i uređaji prije stavljanja u promet moraju imati glatke površine, bez udubljenja i pukotina i moraju biti izrađeni tako da se mogu lako i uspješno čistiti, prati i dezinficirati. Rubovi moraju biti zaobljeni. Posuđe, pribor, oprema i uređaji namijenjeni za pripremu, izdavanje i prijevoz hrane ili ako su namijenjeni za pohranu i prijevoz mlijeka moraju biti izrađeni tako da se mogu sterilizirati.

zdravlje

Zabranjeno je stavljati u promet posuđe, pribor, opremu i uređaje koji su s unutarnje strane toliko okrnjeni ili oštećeni, ili su nedovoljno obrađeni, da mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane odnosno na zdravlje ljudi, ili su zbog nedorađenih dijelova opasni za uporabu.

Posuđe i pribor za jednokratnu uporabu koje se prije uporabe ne čisti, ne pere, ne dezinficira, niti sterilizira mora zadovoljavati zakonom propisanu mikrobiološku čistoću.

Gotovo da ne postoji potpuno inertan materijal i predmet u kontaktu s hranom. Evidentirano je preko 6000 supstanci koje se koriste u proizvodnji posuđa i ambalaže za hranu. Neki od njih su: amino spojevi, esteri, lako hlapivi spojevi, fenoli, epoksi spojevi, nanočestice, alkani, antioksidansi, sulfati, glikoli, kiseline, anorganski spojevi poput teških metala...Uz ove spojeve u gotovom proizvodu mogu se naći i produkti razgradnje, nečistoće, produkti sporednih reakcija, onečišćivači iz procesa recikliranja, a to su i nenamjerno dodane tvari (NIAS - Non-intentionally added substances). Svi ovi spojevi mogu migrirati u hranu pod određenim okolnostima, kao što su nepoštivanje pravila dobre proizvođačke prakse (GMP), nepravilnog korištenja u smislu namjene predmeta i vremena korištenja (na primjer višekratno korištenje PET ambalaže od krajnjeg korisnika iako je namijenjena za jednokratno korištenje).

Bez obzira na savršen način proizvodnje materijala i predmeta u neposrednom dodiru s hranom, može doći do migracija. Vrsta migracije uvjetovana je vrstom materijala od kojeg je predmet izrađen pa tako razlikujemo migracije kod:

  • Plastike - dolazi do difuzije niskomolekularnih tvari;
  • Keramika, emajl i lijevano željezo – dolazi do difuzije uzrokovane otapanjem;
  • Metali i slitine – dolazi do otpuštanja uzrokovanog elektrokemijskom reakcijom;

Migracije ovise o inertnosti materijala, vrsti materijala, vrsti hrane koja je u kontaktu, temperaturi skladištenja, pokretljivosti tvari u materijalu, vremenu kontakta sadržaja s ambalažom, prirodi kontakta s hranom, namjenom i kontaktnoj površini materijala te sastavu i količini tvari u materijalu.

Kod plastike trebamo razlikovati globalne migracije, odnosno ukupne migracije (OML =10 mgdm-2 ili 60 mgkg-1) i specifične migracije, a to je otpuštanje monomera, aditiva i kontaminanata (npr. tereftalatna kiselina, 1,3-butadien, Bisfenol A, primarni aromatski amini, ftalati, migracija epoksidiranog ulja soje( ESBO), formaldehid, acetaldehid, teški metali...).

Kod metalnih materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom govorimo o otpuštanju – SRL (Specific release limit) koje ovisi o vrsti metala u kontaktu s hranom.

Tablica 1. Opasnosti iz materijala u kontaktu s hranom

Tip materijala u kontaktu s hranom

Materijal

Kontaminanti

Plastika

Polietilentereftalat (PET)

Formaldehid, Acetaldehid, Antimon, UV stabilizatori

Plastika

Polietilen (PE)

POSH (Polyolefin oligomeric saturated hydrocarbons), Nonylphenil

Plastika

Polivinilklorid (PVC)

Vinil klorid, Ftalati, Epoksidirano sojimo ulje (ESBO; poklopci za zatvaranje)

Plastika

Polistiren

Stiren i Stiren trimer

Plastika

Polipropilen (PP)

POSH, Erukamid, butil hidrotoluen (2,6-di-tert-butil-p-krezol)

Plastika

Polikarbonat (PC)

Bisfenol A

Plastika

Celuloza

Triacetin

Metal

Kositar, nehrđajući čelik, aluminij s premazom

Bisfenol A, Ortho-phenylphenol, Kositar, Aluminij

Papir

papir

Perfluorizirani spojevi

Karton (za tekuću hranu)

Papir/karton, aluminij, polietilen

POSH, Isopropyl thioxanthone (ITX), Benzofenon

Karton (za suhu hranu)

 

Mineralna ulja, Benzofenon, ftalati

Karton (sekundarna ambalaža)

 

Mineralna ulja

Staklo

Staklena ambalaža, zatvorena s brtvom

Ftalati, ESBO, Olovo

Staklo

Staklena ambalaža, s plastičnim čepom

UV stabilizatori

Keramika

glazirana

Teški metali

Materijali i predmeti koji su namijenjeni da dolaze u neposredan dodir s hranom, a stavljaju se na tržište Republike Hrvatske moraju u okviru obavijesti o proizvodu ili deklaracije sadržavati sljedeće podatke:

  • pisanu oznaku „za hranu“ ili posebnu oznaku prema mogućoj namjeni (poput aparata za kavu, boca za vino, žlica za juhu) ili slikovnu oznaku
  • ako je potrebno posebne upute za sigurnu i odgovarajuću uporabu
  • naziv ili trgovačku oznaku, naziv i adresu proizvođača, prerađivača i/ili pravne ili fizičke osobe koja proizvod stavlja na tržište, naziv i adresu sjedišta uvoznika te zemlju podrijetla ako se materijali i predmeti uvoze
  • oznaku kojom se osigurava sljedivost materijala i predmeta kao mogućnost ulaženja u trag materijalu ili predmetu kroz sve faze proizvodnje, preradbe i distribucije
  • u slučaju aktivnih materijala i predmeta, obavijest o dozvoljenoj uporabi

Svi materijali i predmeti u neposrednom dodiru s hranom moraju imati pisanu Izjavu o sukladnosti (DoC) u kojoj se navodi da su sukladni propisima koji se na njih odnose. Odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje sukladnost mora biti na raspolaganju, dostavljena nadležnom tijelu na zahtjev, a detaljni zahtjevi za DoC diktirani su vrstom materijala iz kojeg je proizvod izrađen.

Sve veći broj znanstvenih studija ukazuje na prisutnost migrirajućih toksičnih tvari iz ambalaže u hranu (Semikarbazid (SEM), Benzophenon, Melamin, 2-izopropil tioksanton (ITX) i druge), zbog čega je nužna redovita kontrola od strane nadležnih institucija, kao i samih proizvođača materijala i predmeta u kontaktu s hranom, prije stavljanja u promet. Sukladno tome neophodna je primjena Uredbe (EZ) br. 2023/2006 koja određuje pravila dobre proizvođačke prakse za materijale i predmete koji dolaze u dodir s hranom i definira elemente kontrole kvalitete kojima se osigurava da su materijali i proizvodi proizvedeni na standardiziran način te da udovoljavaju svim zakonskim uvjetima koji se na njih odnose.

Uzorci koji se proglase nesukladnim u Republici Hrvatskoj prijavljuju se na Rasff sustav tj. sustav brzog uzbunjivanja koji osigurava nadležnim tijelima učinkovit nadzor te služi kao sredstvo za razmjenu informacija o poduzetim mjerama kako bi se u što kraćem vremenu moglo reagirati na ozbiljne rizike otkrivene u hrani (materijalima i predmetima u kontaktu s hranom). ec.europa.eu


© 2016 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar