Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. VII Br. 16 / 2020.
 
 
 

 

 

 


Vrijeme zlatne generacije - Matica umirovljenika Grada Zagreba

Grad Zagreb posvećuje osobitu pozornost najranjivijim skupinama, pa tako i umirovljenicima i osobama starije životne dobi. U suradnji s udrugama, Maticom umirovljenika Grada Zagreba i Hrvatske unaprjeđuje kvalitetu života umirovljenika i osoba starije životne dobi.

Matica umirovljenika Grada Zagreba nevladina je, neprofitna organizacija osnovana s ciljem promicanja i zaštite prava umirovljenika na području Grada Zagreba. Djeluje u sastavu Matice umirovljenika Hrvatske, najstarije i najbrojnije organizacije umirovljenika u Hrvatskoj. Matica umirovljenika Grada Zagreba, još od 1972. godine, uspješno omogućuje svojim članovima uključivanje u kulturno umjetnička društva, čime postaju aktivni članovi raznih sekcija (glazbenih, dramskih, pjevačkih, plesnih, kreativnih), organizira jednodnevne i višednevne zajedničke izlete (edukativne i zabavne), programe pomoći i samopomoći u kući, besplatne tečajeve za volontere, informatičke radionice, besplatne pravne savjete, zdravstvena i druga predavanja, uz redovita mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi, organizirane odlaske na kulturna događanja te posebno njeguju međugeneracijsku suradnju. Trenutno ima 35 članica udruga, a očekuje se i pridruživanje još nekoliko udruga. Maticu umirovljenika čini oko 8.500 aktivnih članova koji sudjeluju u radu udruga umirovljenika, kulturno umjetničkih društava, matica umirovljenika s podružnicama. Na ovaj način umirovljenici imaju priliku prezentirati se i predstaviti kao kvalitetan partner na razini Grada Zagreba.

Svakim novim projektom osmišljavaju se novi programi - kroz druženja, kulturne, zabavne i rekreativne aktivnosti, a sve s ciljem socijalnog uključivanja starijih članova u društveni život. Započeli su s provedbom EU projekta "4 godišnja doba", čiji je cilj poticanje i podrška usvajanju i održavanju zdravih navika, kako bi se spriječio nastanak i razvoj bolesti. Kroz četiri tematske jedinice, koje su definirane prema pojedinom godišnjem dobu, projekt je planiran da istakne najčešće zdravstvene izazove za starije osobe.

S obzirom na mjesto stanovanja, stariji građani se mogu uključiti u rad udruge u svojoj zajednici: Bijenik-Lukšić, Črnomerec, Dubec, Dubrava (12 podružnica), Remete, Gajevo, Knežija, Maksimir, Malešnica, Medveščak, Novi Zagreb (18 podružnica), Novo Brestje, Sesvete, Susedgrad (11 podružnica), Trešnjevka (3 podružnice), Špansko, Peščenica (13 podružnica), Prečko, Trnje,… Više informacija potražite na https://www.mugz.hr/clanice.

Svojim djelovanjem Matica umirovljenika Grada Zagreba doprinosi zaštiti prava starijih građana te promiče interese svojih članova kako bi im poboljšala kvalitetu života i osigurala dostojanstvenu starost. Članovi Matice kontinuirano rade na promociji potencijala i mogućnosti te aktivnog sudjelovanja osoba starije životne dobi u zajednici u kojoj žive.


Marija Škes, mag. educ. reh., Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

© 2020 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar