Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. VII Br. 16 / 2020.
 
 
 

 

 

 


Utjecaj određenih patogenih mikroorganizama iz hrane na zdravlje osoba starije životne dobi - Bacillus cereus

Hrana je značajan rezervoar različitih vrsta mikroorganizama. Oni mogu potjecati iz sirovine, mogu ući u hranu procesom prerade i uskladištenja te nepravilnom manipulacijom. U većini slučajeva mikroorganimi u hrani neće imati utjecaja na osobu koja konzumira hranu, ali neki patogeni mikroorganizmi mogu uzrokovati bolesti koje nazivamo bolesti uzrokovane kontaminiranom hranom ili češće, otrovanja hranom.

Osobe starije životne dobi posebno su osjetljive na bolesti koje nastaju konzumacijom kontaminirane hrane, zbog oslabljenog imunog sustava te samim tim i smanjene otpornosti organizma. Isto tako, osobe starije životne dobi češće boluju od različitih kroničnih bolesti, što ih čini osjetljivijima i na manji broj mikroorganizama te produkte metabolizma mikroorganizama.
Bacillus cereus bakterija je manje poznata široj javnosti, a uzročnik je alimentarne intoksikacije i toksikoinfekcije. To znači da trovanje hranom može nastati na dva načina:

  • nakon unošenja otrova (toksina) koji se stvara u hrani
  • nakon ulaska mikroorganizama iz hrane u probavni trakt, razmnožavanja u njemu i proizvodnje toksina u probavnom traktu.

U prvom slučaju, vodeći simptom je povraćanje koje se javlja od sat vremena do šest sati nakon unošenja kontaminirane hrane u organizam. Bolest traje relativno kratko, oko 24 sata, ali kod osoba starije životne dobi zbog obilnog povraćanja, gubitka vode i elektrolita, može biti vrlo opasna.

U drugom slučaju, nakon šest do šesnaest sati dolazi do razvitka relativno blagih simptoma, kao što su grčevi, bol u trbuhu i proljev koji mogu potrajati nekoliko sati, obično do 24 sata. Ipak, najčešće se javlja kombinirani oblik bolesti zbog gutanja već stvorenog toksina u hrani i živih mikroorganizama, koji naknadno uzorkuju bolest putem kontaminirane hrane. Bolest obično ima lakšu kliničku sliku i komplikacije su vrlo rijetke pa nije potrebna specifična terapija, već samo nadoknada tekućine i dijeta.

Posljednjih godina u svijetu raste broj oboljelih putem kontaminirane hrane, posebno B. cereus. Povremeno izbijaju epidemije u cijelom svijetu, u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Problem predstavljaju takve epidemije u bolnicama, vrtićima, domovima za starije osobe i sl. Važno je znati da bolest ne ovisi samo o mikroorganizmu, već i o stanju domaćina koji je zaražen. Time se misli na nastanak bolesti i težinu kliničke slike kod starijih, novorođenčadi, male djece i osoba s oslabljenim imunitetom. U većini slučajeva kod starijih bolesnika prisutna je teža klinička slika bolesti.

Bakterija Bacillus cereus vrlo je rasprostranjena u prirodi. Može se naći u zemlji, vodi i na biljkama. Ova bakterija ima svojstvo stvaranja spora u nepovoljnim uvjetima, što ju čini otpornijom na okolišne uvjete.

Bolest čovjeka može uzrokovati samo velika infektivna doza ovih bakterija, a uobičajeno se radi o nekoliko milijuna bakterija.

Izuzetno povoljan medij za razmnožavanje je hrana bogata škrobom. Kada se u ovakvu hranu doda voda, spore Bacillus cereusa proklijaju, počnu se umnožavati i stvarati toksin koji je otporan na visoke temperature – termostabilan. Naročito rizičnu hranu predstavlja riža, mlijeko u prahu, krumpir te različita hrana u prahu za dojenčad i malu djecu.

Praktični savjeti za izbjegavanje trovanja hranom putem B.cereus

  • voće i povrće treba prati pod mlazom čiste vode
  • hranu bogatu škrobom potrebno je brzo ohladiti jer se na sobnoj temperaturi stvaraju povoljni uvjeti za razmnožavanje bakterija
  • dječju hranu u prahu uvijek treba pripremati svježu, jer se tijekom stajanja u njoj mogu umnožavati mikroorganizmi.

Dr. sc. Ivančica Kovaček, dr. med., spec. med. mikrobiologije s parasitologijom

© 2020 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar