Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. VII Br. 16 / 2020.
 
 
 

 

 

 


Priručnik "Komunikacija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija"

Osobe s demencijom najčešće žive u vlastitim domovima te im tijekom bolesti pomažu prvenstveno obitelj i prijatelji (tzv. neformalni njegovatelji). Stoga je uloga patronažne sestre, koja ulazi u dom oboljele osobe, od neizmjerne važnosti.

Patronažna sestra može, osim pružanja zdravstvene njege, educirati obitelj o skrbi za osobu s demencijom: kako komunicirati s osobom u ranijoj i kasnijoj fazi bolesti, kako osigurati siguran okoliš i kome se obratiti za pomoć. Pomoć patronažne sestre je i u postavljanju realnih očekivanja od skrbi za oboljelu osobu te smanjenju stresa neformalnih njegovatelja.

Grupa autora, predvođena dr. sc. Marijom Kušan Jukić, dr. med., u priručniku na sažet, a opet dovoljno informativan način, prikazala je osnovne pojmove o demencijama, njihovim komplikacijama, liječenju i prevenciji. Drugi blok sadržaja odnosi se na opću komunikaciju i, vrlo plastičnim primjerima ilustriranu, specifičnu komunikaciju s osobom u različitim fazama demencije. Ovaj priručnik donosi i praktične upute o prilagodbi prostora stanovanja, što može neizmjerno poboljšati kvalitetu života osobe s demencijom i smanjiti rizike od nesretnih događaja.

Briga za osobu s demencijom težak je i iscrpljujući posao. Njegovatelji se trebaju suočiti s činjenicom da će, unatoč svom trudu koji ulažu, a s progresijom bolesti potreban je sve veći trud, osoba biti sve lošije i neće doći do poboljšanja. Umijeće je pronaći motivaciju i balans između njege za oboljelu osobu i očuvanja sebe u tom procesu. Posebno vrijednim smatram i dijelove Priručnika posvećene stresu i iscrpljivanju njegovatelja te lepeze preporuka u prilogu Kako njegovati sebe.

Priručnik je izrađen u sklopu programa "Unapređenje skrbi za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija" te će služiti kao dio materijala za edukaciju u sklopu treninga za patronažne sestre, kao i za daljnju upotrebu u njihovom svakodnevnom radu.

Priručnik možete pregledati OVDJE


Prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.
Voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

© 2020 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar