Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 15 / 2019.
 
 
 

sigurnost hrane

 

 

 


Dragi čitatelji,

veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas o održavanju Trećeg međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane "Hrana, zdravlje i klimatske promjene", u Opatiji od 10. do 13. studenoga 2020. godine.

Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane i ovaj će se put održati pod visokim pokroviteljstvom nadležnih tijela i institucija, a organiziraju ga Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te Institut za javno zdravlje Vojvodine, u suradnji s drugim eminentnim institucijama iz zemlje i inozemstva.

Potaknuti velikim interesom kojeg su izazvala prva dva Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane (Nova postignuća i budući izazovi, 2017. godine te Životni ciklus hrane, 2018. godine) na kojima je sudjelovalo više od 700 sudionika te velik broj gostujućih predavača iz zemlje i svijeta, koji su svoja zanimljiva izlaganja predstavili u obliku brojnih plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, radionica i postera, cilj nam je organizirati još veći i edukativniji Treći međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane.

U sklopu trećeg izdanja Kongresa organizirat ćemo i Drugu međunarodnu konferenciju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, na kojoj ćemo istaknuti teme iz područja djelovanja Centra te predstaviti dosadašnje aktivnosti, kao i iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog podrijetla hrane te novih analitičkih dostignuća u opisanome području.

Sigurnost i kvaliteta hrane, utvrđivanje izvornosti, zemljopisnog porijekla, patvorenosti hrane te njenog utjecaja na zdravlje potrošača, ali i utjecaj klimatskih promjena na uzgoj i kvalitetu, teme su od zajedničke odgovornosti svih uključenih u lanac proizvodnje – države, proizvođača, distributera, struke i potrošača, ali i medija koji su odgovorni za informiranje javnosti o aktualnim temama.

S obzirom na to da je naša zajednička zadaća zaštititi i unaprijediti zdravlje ljudi, organiziranjem Trećeg međunarodnog Kongresa "Hrana, zdravlje i klimatske promjene", želja nam je nastaviti podizati svijest o ovoj važnoj tematici i u krugu struke.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na odazivu i veselimo se susretu u Opatiji u studenome 2020. godine!

S poštovanjem,

Zvonimir Šostar, dr. med.
Predsjednik Kongres


© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar