Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 3. Br. 8 / 2016.
 
 
 

U FOKUSU

Ortoreksija - opsjednutost zdravom prehranom ili crno-bijeli svijet

 

 

Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja

Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

 

Što je ortoreksija? Pretjerujemo li kad je riječ o tzv. zdravoj prehrani? Postoji li uopće zdrava prehrana? Pretjerujemo li u svojoj usmjerenosti na zdravlje i činimo li tako loš utjecaj na rizične i osjetljive skupine i pojedince u društvu?

Ovo su samo neka od pitanja koja možemo vezati uz fenomen i pojam ortoreksije. Pojam ortoreksije definiran je 1997. godine ( definirao ga je dr. Steve Bratman). Naziv dolazi od grčke riječi 'orthos' što u prijevodu znači pravilno ili ispravno te riječi 'oreksija' koja označava apetit. Kod ortoreksije se radi o patološkoj usmjerenosti na zdravu prehranu. Osobe s ortoreksijom kupuju samo u provjerenim trgovinama, silno su zabrinute što jedu, a hrana koju konzumiraju postaje im primarni životni sadržaj. Sve druge sastavnice života postaju manje važne od planiranja obroka.

Ortoreksija nije još definirana kao bolest ili poremećaj, ali društveni fenomen „opsjednutosti zdravom prehranom“ kojem smo svi svjedoci kroz napise u medijima, emisije, društvene mreže utječe na osjetljive i rizične skupine, prije svega mlade osobe. Vrlo često, ortoreksija je jedan od prvih simptoma poremećaja hranjena (anoreksije i bulimije) i ovi poremećaji mogu početi upravo s pretjeranom brigom oko zdrave prehrane.

Danas smo preplavljeni brojnim dijetama, stilovima prehrane, savjetima, „veličanjem“ pojedinih namirnica, ekstremnim načinima prehrane. Bez obzira na to je li riječ o vegetarijanstvu, veganstvu, sirovojedstvu ili makrobiotici, različite grupe ljudi, često vrlo žestoko inzistiraju na svojim dijetalnim pravilima. Kada pravila, trud, organizacija i naši svakodnevni napori velikim dijelom postanu usmjereni na način prehrane, vjerojatno smo počeli pretjerivati.

Je li ortoreksija bolest?

Stručnjaci smatraju da još ne postoji dovoljno istraživanja ovog fenomena da bi se potvrdilo da je ortoreksija poremećaj prehrane. Međutim, ne moramo ni imati strogu definiciju da određeno ponašanje percipiramo kao mogući rizični čimbenik. Pogotovo ako nam tako govori iskustvo.

Postoje iskustveni podaci koji govore da ortoreksija može voditi u poremećaj prehrane kada prehrana postaje sve rafiniranija, strogo definirana i kada je povezana s karakteristikama osobnosti koje mogu dovesti do poremećaja prehrane. Prehrana postaje „nezdrava“ kada se počinje sukobljavati s normalnim životom i normalnim životnim sadržajima.

Mnogi ljudi počinju restrikciju u prehrani izbacivanjem određenih namirnica, zatim često i grupa namirnica, nakon čega to može prijeći u veće restrikcije koje su, naravno, štetne za zdravlje.

Sama logika i zdrav razum (osim stručnih i znanstvenih pokazatelja) govore nam da nije dobro izbacivati čitave grupe namirnica iz prehrane ako smo zdravi, odnosno ne bolujemo od neke specifične bolesti. Isto tako, ni dijete koje se vezuju uz određene bolesti (npr. celijakija, dijabetes) nisu odgovarajuće osobama koje od tih bolesti ne boluju. S druge strane, u hrani treba uživati, a umjereno i raznoliko je uvijek dobra preporuka za osobe kojima nije drugačije propisao liječnik.

Zaključili bismo kako pravilnija prehrana svakako ima pozitivan učinak na zdravlje, ne bismo trebali zaboraviti ni užitak koji nam hrana pruža niti zaboraviti koju (razumnu) ulogu bi hrana uopće trebala imati u našoj svakodnevici.

Kao ni koliko su nam potrebni svi životni sadržaji koji taj isti život čine kvalitetnim, a možda ih počne zauzimati pretjerana usmjerenost na hranu i sve ono što se oko tzv. zdrave hrane zbiva.

ortoreksija

Bratmanov test za ortoreksiju

Za razliku od osoba koje boluju od anoreksije, osobe koje pate od ortoreksije žele se osjećati zdravo i prirodno. Odgovori na neka od sljedećih pitanja pokazuju sklonost ortoreksiji:
1. Provodite li više od tri sata dnevno razmišljajući o zdravoj hrani?
2. Planirate li obroke nekoliko dana unaprijed?
3. Da li vam je prehrambena vrijednost obroka važnija od uživanja u jelu?
4. Jeste li primijetili da vam se kvaliteta života promijenila otkad se povećala kvaliteta vaše prehrane?
5. Jeste li postali stroži u izboru hrane koju jedete?
6. Jeste li se odrekli hrane u kojoj ste nekad uživali kako biste konzumirali samo pravu hranu?
7. Povećava li vam konzumacija zdrave hrane osjećaj samopoštovanja?
8. Osjećate li krivnju pojedete li nešto izvan vašeg jelovnika?
9. Da li vas vaša prehrana izolira iz društvenog života?
10. Osjećate li potpuni mir i kontrolu nad sobom kada se zdravo hranite?


Potvrdan odgovor na četiri ili više pitanja upućuje na simptome ortoreksije.

Kako bi se pobliže upoznali s ovom temom i saznali stručne, znanstvene i iskustvene činjenice, pozivamo vas na stručni skup „Ortoreksija - opsjednutost zdravom prehranom ili crno-bijeli svijet“ u organizaciji NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Centra za poremećaje hranjenja BEA i Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, koji će se održati petak, 26. veljače 2016. godine s početkom u 9.30 sati u Velikoj dvorani NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Teme i predavači su:

  • Dr. Hrvoje Handl, psihijatar: Kada briga o pravilnoj prehrani prelazi u
    mentalni poremećaj ortoreksije?
  • doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender: Povijesni pregled prehrambenih zabluda
  • mag. nutr. Maja Žanko: Suvremeni trendovi u nutricionizmu:
    Paleo dijeta/bezglutenska dijeta/ sirova hrana/ vegetarijanstvo/veganstvo
  • dr. Tatjana Lesar: Utjecaj nutritivno siromašne prehrane na razvoj djece i adolescenta
  • Nenad Bratković, mag. nutr., univ. mag. pharm.: Između ortoreksije i
    pandemije debljine: empirijski prikaz slučajeva iz nutricionističke ordinacije
  • Sanja Jelušić, dipl. ing. preh. teh.-nutricionist: Bezglutenska prehrana - istine i zablude

Simpozij je multidisciplinaran, namijenjen liječnicima, nutricionistima i dijetetičarima, psiholozima, psihoterapeutima, djelatnicima u odgojno-obrazovnom sustavu (nastavnom i stručnom osoblju) te studentima odgovarajućih struka.

I za kraj, možemo se sjetiti savjeta naših baka - brojna istraživanja pokazala su istinitost njihovih iskustvom stečenih tvrdnji. Također, možemo se i prisjetiti da su zdrav razum, uravnoteženost i umjerenost recepti koje možda sve češće zaboravljamo, a trebali bismo ih vratiti u našu svakodnevnicu. Može i namirnica po namirnica…


© 2016 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar