Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
Preventivna medicina
 
  God. 2. Br. 7 / 2015.
 
 
 

Zdravstvena ekologija

 

Deklariranje hrane - zašto je važno?

 

 

 

 

 

 

prof. dr. sc. J. Bošnir, dipl. ing.,
voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe – Referentni centar Ministarstva zdravlja za analize zdravstvene ispravnosti hrane

Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 

Svaka hrana koja se na tržištu nalazi u originalnom pakiranju sukladno Uredbi o informiranju potrošača o hrani 1169/2011 mora imati jasno vidljivu i čitljivu deklaraciju na hrvatskom jeziku.

Iako se zakonski propisi koji reguliraju označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane smatraju najsloženijim propisima u području sigurnosti hrane, to je jedinstveni način komuniciranja između potrošača i proizvođača hrane.

Proizvođač, s jedne strane nudi potrošaču svoj proizvod i želi ga uvjeriti da je upravo on najbolji izbor dajući mu niz informacija o proizvodu, dok s druge strane, potrošač bira proizvod koji mu se čini najprihvatljivijim obzirom na kvalitetu i cijenu.

Pravilno deklarirani proizvod, jednoznačno i nedvojbeno daje do znanja potrošaču o kakvom se proizvodu radi već u nazivu (dimljena trajna kobasica, brzo smrznuti grašak, trajno pecivo preliveno tamnom čokoladom, kolač od prhkog tijesta punjen kremom od lješnjaka...). Također, nužno je označiti neto količinu proizvoda, subjekt koji je odgovoran za stavljanje proizvoda u promet, zemlju podrijetla proizvoda te sastojke od kojih je proizvod sastavljen i datum do kojeg je proizvod potrebno upotrijebiti („najbolje upotrijebiti do“ ili „najbolje upotrijebiti do kraja“).

Često se potrošači pitaju da li je hrana nakon dana isteka roka trajanja prikladna za konzumiranje ili se treba uništiti. Sve ovisi o vrsti hrane i njezinim sastojcima. Odnosno, ako se radi o hrani podložnoj rastu i razmnožavanju mikroorganizama, onda je takvu hranu po isteku roka trajanja potrebno zbrinuti na pravilan način. Ako se radi o hrani koja nije lako pokvarljiva, a prošao je rok trajanja, hrana se povlači s tržišta kako bi se utvrdilo da li je došlo do promjena u hrani te da li se ista može koristiti i nakon isteka roka trajanja.

Podatak o sastojcima hrane vrlo je važna informacija za potrošača. Svi sastojci na proizvodu navedeni su padajućim nizom, odnosno udjelom, počevši od onog koji ima najviše udjela u proizvodu. U popisu sastojaka mora biti navedena kategorija sastojaka, a onda slijedi oznaka ili naziv sastojaka (npr. bojilo: E-120).

Alergeni se navode posebno istaknutim slovima u odnosu na ostale dijelove deklaracije. Navođenje hranjivih sastojaka na proizvodu još uvijek nije obavezno za subjekta u poslovanju s hranom, ali ako proizvod sadrži navedene informacije one moraju biti u skladu sa zahtjevima Uredbe. Osim količine energije izražene u kcal/kJ u 100 g proizvoda, tablica mora sadržavati količine masti i zasićenih masnih kiselina, ugljikohidrate i šećere, bjelančevine i soli.

Zašto je potrebno čitati deklaracije na hrani?

 • jer imaju svrhu zaštite i pravilnog informiranja potrošača;
 • jer deklaracija daje informacije temeljem kojih ćete lakše odabrati željeni proizvod
  među sličnim proizvodima;
 • jer navedene, vidljivo označene informacije mogu spasiti život, ako ste alergični
  na neki od sastojaka;
 • jer možete pravilno uravnotežiti unos kalorija, ako deklaracija na proizvodu sadrži
  i nutritivnu tablicu;
 • jer temeljem pročitanih informacija možete proizvod odbaciti kao neprihvatljiv
  za konzumiranje ili ga prihvatiti kao pravi izbor.

 

Prva neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj

 
© 2015. Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar