Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
 
  Vezani sadržaji:Kako zdravo odrastati  

Publicistika

Važno je ne započeti

neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti

 

Siniša Brlas


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. Željko Jovanović donio je 27. rujna 2012. godine odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama (može se pronaći na www.azoo.hr). Kurikulum zdravstvenoga odgoja provodit će se kroz sadržaje integrirane u nastavne programe predmeta, sate razrednika, školske projekte i druge školske aktivnosti. Sastavni dio Kurikuluma jest i popis stručne literature koja se koristi u realizaciji pojedinih sadržaja zdravstvenog odgoja, a u tome popisu nalazi se i knjiga "Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti" profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Ovu knjigu ranije je otkupilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za sve škole u državi, a sada je ona i na službenom popisu za provedbu sadržaja iz prevencije ovisnosti unutar zdravstvenog odgoja koji će se provoditi od prvoga razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Kolega Brlas kao jedini psiholog u timu već dulje vrijeme u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje sudjeluje i u sustavnoj edukaciji voditelja školskih preventivnih programa, tako da je ovime osobni doprinos kolege Brlasa psihologiji ovisnosti u stručnome smislu u potpunosti prepoznat i zaokružen u smislenu cjelinu.

Pokazatelj je to ujedno i dugogodišnje kvalitete stručnoga rada i izvrsnosti kolege koji provodi profesionalne i stručne poslove psihologa na prevenciji i suzbijanju ovisnosti te zaštiti mentalnog zdravlja, a što je prepoznato i na nacionalnoj razini čime je psihologija kao struka i na ovaj način doživjela svoju novu afirmaciju, sada i u novome području zdravstvenoga odgoja djece i mladih.


Vezani sadržaji:Kako zdravo odrastati
© 2012 Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr