Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Mentalno zdravlje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Mikrobiologija i zdravlje
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God. 6. Br. 14 / 2019.
 
 
 

ČUVARI ZDRAVLJA

 

 

TJELESNA AKTIVNOST U PREVENCIJI OSTEOPOROZE KOD ŽENA

 

 

Jelena Čvrljak, mag. cin.
Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 

Osteoporoza je kronična bolest koštanog sustava koja narušava kvalitetu života. Starenjem se smanjuje gustoća kostiju te one s vremenom postaju krhkije i podložnije frakturama. Lomljenje kosti može nastati neočekivano, pri padovima ili udarcima koji bi inače bili potpuno bezopasni.

Osim starije populacije, najugroženije su žene te pogotovo žene u vrijeme menopauze. Žene su ugroženije od muškaraca zbog promjena u gustoći kostiju radi hormonalnih promjena (smanjivanje razine hormona estrogena u menopauzi i postmenopauzi, najčešće oko pedesete godine). Muškarci od osteoporoze obolijevaju manje jer imaju veće količine testosterona, više mišićne mase pa su time njihove kosti gušće. Bolest nema značajnijih simptoma i najčešće se otkrije kad već dođe do prijeloma kostiju.

Rizični faktori za nastanak osteoporoze dijele se na one na koje možemo utjecati i na one na koje ne možemo utjecati. Faktori na koje ne možemo utjecati su dob, spol, nasljeđe i tjelesna građa (sitna tjelesna građa, mršavost). Oni na koje možemo utjecati su stil života, prehrana, pušenje, konzumiranje alkohola, premala tjelesna težina i ono najbitnije, tjelesna aktivnost. Neke kronične bolesti također mogu utjecati na razvoj osteoporoze, a to su dijabetes tipa I, Chronova bolest, celijakija, reumatoidni artritis, hipogonadizam i neke druge. Najbolji način za borbu protiv ove bolesti je prevencija.

Današnji sedentarni način života pogoduje sve češćem obolijevanju od osteoporoze. Tjelesna neaktivnost ubrzava gubitak mišićne i koštane mase te znatno narušava zdravlje žena. Zato svaka tjelesna aktivnost, a ponajviše ona koja utječe na povećanje mišićne mase i poboljšanje gustoće kostiju, pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze. Bitno je naglasiti da ne možemo svakim tipom treninga jednako utjecati na prevenciju i liječenje osteoporoze, a najučinkovitiji je trening s otporom. Aerobne vježbe neznatno utječu na jačanje strukture kostiju, iako se uvijek preporučuju kao uvod u neki drugi oblik treninga i poboljšavaju čovjekove kardiovaskularne sposobnosti.

Na prevenciju osteoporoze možemo početi djelovati već u djetinjstvu i adolescenciji. Dokazano je da fizička aktivnost u adolescenciji igra veliku ulogu u povećanju gustoće kostiju. Kod žena srednje dobi dovoljna je umjerena fizička aktivnost za održavanje gustoće kostiju, a kod žena starije dobi za sprječavanje njenog pada. Što se kosti čvršće i kvalitetnije izgrade u mladosti, manja je vjerojatnost za razvoj osteoporoze u starosti. Također, treningom možemo utjecati na razvoj ravnoteže i koordinacije što uvelike pomaže u prevenciji padova kod starije populacije.

Trening s otporom kojim najučinkovitije možemo djelovati na rast gustoće kostiju najčešće podrazumijeva primjenu različitih rekvizita ili pomagala kao što su bučice, elastične gume, girje, medicinske lopte ili šipka s utezima. Takav tip treninga usmjeren je prema razvoju različitih sposobnosti, a osnovni cilj mu je izazvati adaptaciju vježbača na veća opterećenja nego što bi ih izazvao sami osnovni pokret, bez pomagala. Najbitnija stavka u takvom tipu treninga je veličina opterećenja. Naime, kao i kod drugih bolesti bitan je individualan pristup primjeren i prilagođen svakoj ženi. Tako da se vježbe i opterećenja odabiru prema željenim ciljevima i individualnim karakteristikama osobe.

Iako je takav tip treninga efikasniji u prevenciji osteoporoze, svaki tip treninga i tjelesne aktivnosti poželjan je i pozitivno djeluje na zdravlje. Kao što je ranije navedeno, redovita tjelesna aktivnost i zdrave životne navike usvajaju se već od najranijeg djetinjstva i u tom slučaju je najbolje djelovanje na prevenciju osteoporoze. Međutim, nikad nije kasno. Kod bavljenja tjelesnom aktivnošću vrijedi ona uzrečica "Bolje ikad nego nikad!". Adekvatne vježbe mogu se prilagoditi svakoj ženi, bez obzira na dob i individualne sposobnosti. Svakako je najbolje savjetovati se sa stručnjakom i vježbanje provoditi pod nadzorom kineziologa.


© 2019 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar