Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
 
 

Zdravstvena ekologija

ZAŠTITA OKOLIŠA I ZDRAVSTVENA EKOLOGIJA

 

 

 

Dr. sc. Sandra Šikić, dipl. ing. i
dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing.
Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

 

Okoliš čine zrak, vode, tlo i zemljina kamena kora, a podrazumijeva prirodno okruženje organizama i njihovih zajednica, uključujući i čovjeka. Čovjek je oduvijek iskorištavao prirodne resurse i utjecao na okoliš. Od davnina su zbog povećanja obradivih površina ljudi krčili šume i mijenjali krajobraze, no razvojem industrije, počinje nagli utjecaj na životni okoliš. Intenzivna uporaba ugljena dovodi do povećanja ispuštanja ugljikovih, sumporovih i dušikovih spojeva u atmosferu. Nadalje, novi val kemijskih onečišćenja dolazi s uporabom nafte i naftnih derivata te razvojem kemijske industrije. Zbog povećanja pojave određenih bolesti u industrijskim središtima dolazi do osvješćivanja potrebe zaštite okoliša i ekosustava. Svaki ekosustav ima svoje karakteristične biotske i abiotske elemente i svaki unos novih elemenata u ekosustav dovodi do narušavanja prirodne ravnoteže, koja može dovesti do izumiranja pojedinih vrsta i do narušavanja zdravlja ljudi. Danas se poklanja velika pažnja zaštiti okoliša i zdravstvenoj ekologiji. Zdravstvena ekologija obuhvaća procjenu i kontrolu svih okolišnih čimbenika, odnosno fizikalnih, kemijskih i bioloških faktora koji mogu štetno utjecati na okoliš i zdravlje ljudi. Zdravstvena ekologija i mjere zaštite okoliša usmjerene su na sprječavanje bolesti i stvaranje i/ili očuvanje zdravog okoliša. Okoliš je jedna od glavnih odrednica zdravlja i prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u europskoj je regiji gotovo 20% bolesti bilo uzrokovano štetnim učincima okolišnih čimbenika. Zbog te zabrinjavajuće činjenice, 1989. godine Svjetska zdravstvena organizacija u Europi je pokrenula niz preventivnih interdisciplinarnih zdravstveno-ekoloških mjera na području javnog zdravstva. Suradnja između različitih sektora ključna je za zaštitu ljudskog zdravlja od rizika onečišćenog okoliša.

Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo
"Dr. Andrija Štampar"

Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda provodi ispitivanja zdravstvene ispravnosti i kvalitete vode, hrane, predmeta opće uporabe, briseva, zraka, buke, tla i otpada te radne okoline. Ispitivanje zdravstvene ispravnosti i kvalitete obuhvaća čitav niz kemijskih, fizikalno-kemijskih, bioloških, ekotoksikoloških i mikrobioloških analiza propisanih važećim zakonskim aktima, a provode se u svrhu utvrđivanja, praćenja i unapređenja zdravlja građana i očuvanja okoliša. Za ispunjavanje tih zadaća, još od 2003. godine, Služba je akreditirana sukladno zahtjevima Norme HRN EN ISO/IEC 17025 za ispitivanje hrane, hrane za životinje, voda, predmeta opće uporabe, eluata otpada i tla, otpada za termičku obradu, vanjskog zraka, emisije onečišćujućih tvari iz stacionarnih izvora, nepropusnosti kanalizacijskih sustava i uzorkovanje. Svake godine, područje akreditacije se sustavno proširuje kako bi se zadovoljili strogi kriteriji u analizama okolišnih uzoraka te analizama vode i hrane. Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju opremljena je suvremenom i pouzdanom opremom (5 HPLC, LC-MC, LC- MS/MS, 4 GC-MS, 4 GC-ECD, ICP-MS, ICP-OES, 3 IC, 3 AAS, DMA, X-ray analizator, AOX, 2 TOC, UV/VIS spektrofotometri, Fluo-imager i dr.) te stručno i tehnički ekipirana (43 djelatnika VSS, od toga 2 profesora, 12 doktora znanosti; 4 magistra znanosti; 17 djelatnika VŠS; 22 djelatnika SSS i 6 NSS).

Službu čini šest Odjela sa 15 Laboratorija/Odsjeka:

Odjel - Zajedničke usluge

  • Odsjek – Prijem uzoraka i izdavanje analitičkih izvješća
  • Odsjek – Praona i sterilizacija

Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda

  • Laboratorij za pitke, površinske, bazenske i podzemne vode
  • Laboratorij za mikrobiološke analize voda
  • Laboratorij za otpadne vode i sanitarnu tehniku

Odjel za  zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe

  • Laboratorij za kemijske analize hrane
  • Laboratorij  za  kemijske analize predmeta opće uporabe

Odjel za  mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe

  • Laboratorij za mikrobiološke analize hrane
  • Laboratorij za mikrobiološke analize predmeta opće uporabe

Odjel za životni i radni okoliš

  • Laboratorij za analize buke, zraka, aerobiologiju i ostale mikroklimatske uvjete
  • Laboratorij za tlo i otpad
  • Laboratorij za ekotoksikologiju

Odjel za zajedničke i potvrdne analitičke metode

  • Laboratorij za tekućinsku kromatografiju i spektrometriju masa
  • Laboratorij za plinsku kromatografiju i spektrometriju masa
  • Laboratorij za atomsku spektroskopiju i spektometriju masa

Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda

Odjel obavlja propisano uzorkovanje, mikrobiološko i fizikalno-kemijsko ispitivanje voda sukladno važećim zakonima i propisima, a prema propisanim i normiranim metodama. Ispituje se zdravstvena ispravnost vode za piće, utvrđuje se kvaliteta podzemnih, površinskih vrsta voda, sukladno važećim propisima. Ispituju se otpadne i oborinske vode, utvrđuje kakvoća i zdravstvena ispravnost vode za kupanje i rekreaciju te more u pogledu zaštite od onečišćenja s kopna i otoka. Ispituju se izvorske, mineralne i stolne vode, tehnološke, rashladne i druge vrste voda za posebne namjene. Ispitivanja voda obuhvaćaju analize fizikalno-kemijskih pokazatelja, otopljenih iona, metala, organskih onečišćenja, mineralnih ulja, policikličkih aromatskih ugljikovodika, aromatskih ugljikovodika, lakohlapivih halogeniranih ugljikovodika, pesticida, herbicida, polikloriranih bifenila, fenola, deterdženata, antibiotika i drugih kemijskih onečišćenja te određivanje mikrobiološkog zagađenja. Na temelju svih rezultata ispitivanja, daje se stručno mišljenje i zaključak. U Odjelu se provodi i ispitivanje izvedenih kanalizacijskih sustava dijelova naselja i internih kanalizacijskih sustava u krugu objekata, kao i ispitivanje sabirnih jama (atesti za priključak vode), sabirnih bazena i sl., što ima sve veći značaj vezano uz legalizaciju objekata i priključenja na javnu vodoopskrbu. Laboratorij je ovlašten prema Rješenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Klasa: UP/I-310-26/10-01/24, Ur. broj: 525-13-1-0501/11-3 od 28. veljače 2011. godine te prema Privremenom certifikacijskom rješenju Ministarstva poljoprivrede, Uprava vodnog gospodarstva, Klasa: UP/I-034-04/11-01/1, Ur. broj: 525-12/0988-12-6 od 8. svibnja 2012. godine.

Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe

Odjel provodi uzorkovanja i utvrđivanja zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane i predmeta opće uporabe, uključujući kemijske parametre radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti ili kvalitete analiziranog uzorka, sukladno pravilnicima i normama. Analize hrane obuhvaćaju određivanje nutritivnih vrijednosti hrane (energetska vrijednost, sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vlakana i vode). Nadalje, u Odjelu se provodi određivanje pesticida u voću, povrću, žitaricama i proizvodima od istih, teških metala i mikotokisna u hrani, nitrita i nitrata u zelenom lisnatom povrću, policikličkih aromatskih ugljikovodika, polikloriranih bifenila. Određuju se alergeni (gluten, laktoza, kikiriki, pistacio, lješnjak, soja, mlijeko, jaja, histamin, SO2), vitamini i aditivi (bojila, konzervansi, umjetna sladila, polifosfati, antioksidansi, regulatori kiselosti, kiseline i dr.). Također, u Odjelu se provodi određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti meda i drugih pčelinjih proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića, dodataka prehrani, hrane za sportaše, hrane za posebne prehrambene proizvode, hrane namijenjene smanjenju tjelesne mase te dječje hrane. Na zahtjev naručitelja izrađuju se i provjeravaju deklaracije, sukladno postojećim pravilnicima za sve vrste hrane i dodataka prehrani. Predmeti opće uporabe analiziraju se sukladno važećoj zakonskoj regulativi, a ispitivanje obuhvaća uzorkovanje svih vrsta predmeta opće uporabe, analizu svih vrsta predmeta i ambalaže koji dolaze u kontakt s hranom od umjetnih masa, papira, drva, stakla, gline, keramike, emajla, metala, nehrđajućeg čelika, analizu bojila za bojanje posuđa i pribora, opreme i uređaja čije površine dolaze u kontakt s hranom, analizu kozmetičkih proizvoda, analizu kozmetike s posebnom namjenom, analizu predmeta i proizvoda koji dolaze u neposredan dodir s kožom i sluznicom, analizu ambalaže za predmete opće uporabe, analizu duhana i duhanskih prerađevina i pribora za pušenje, analizu deterdženata i ostalih proizvoda za pranje i čišćenje tvrdih površina, analizu dječjih igračaka, školskog pribora i tekstila. Analize obuhvaćaju: teške metale, amine, azo bojila, ftalate, N-nitrozoamine, hlapive i ekstraktivne sastojke, bisfenol-A, specifične i globalne migracije, formaldehid, poliklorirane i polibromirane bifenile, peroksid, policikličke aromatske ugljikovodike-PAH, vinil klorid monomer, fenole, fluor, totalni organski ugljik - TOC, konzervanse, fizikalna i mehanička svojstva igračaka te ostale pokazatelje prema zahtjevu naručitelja. Odjel je ovlašten prema Rješenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Klasa: UP/I- 310-26/10-01/24, Ur. broj: 525-13-1-0501/11-3 od 28. veljače 2011. godine te nosi naziv Referentni centar Ministarstva zdravlja za ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane; UP/I-510-01/04-01/04; Ur. broj: 534-07-1-2/5-10-39 od 30. studenog 2010. godine.

Odjel za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe

U Odjelu se ispituje zdravstvena ispravnost hrane i predmeta opće uporabe prema mikrobiološkim standardima, određenima važećim propisima. Odjel na zahtjev stranke ili inspekcije vrši sustavnu kontrolu objekata uzimanjem uzoraka i briseva s predmeta, radnih površina i ruku osoblja koje dolazi u dodir s namirnicama. Mikrobiološke analize hrane obuhvaćaju ispitivanje sukladnosti hrane prema obaveznim mikrobiološkim kriterijima sigurnosti te ispitivanje sukladnosti hrane prema obaveznim mikrobiološkim kriterijima higijene u procesu proizvodnje (Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu), ispitivanje sukladnosti hrane prema preporučenim mikrobiološkim kriterijima iz nacionalnog Vodiča za mikro-biološke kriterije za hranu, kao i ispitivanje trajnosti hrane.

Određivanja broja mikroorganizama provode se metodom membranske filtracije i/ili direktnim postupkom čime se identificiraju pojedine vrste mikroorganizama. U Odjelu se provodi određivanje E. coli O157 imunomagnetskom separacijom, određivanje prisutstva probiotika, određivanje broja laktobacila, određivanje broja bifidobakterija, dokazivanje stafilokoknog enterotoksina, dokazivanje Campylobacter spp, dokazivanje Salmonella vrste, dokazivanje Listeria monocytogenes, dokazivanje E. coli O157, određivanje ukupnog broja mikroorganizama, određivanje broja kvasaca i plijesni, određivanje broja enterobakterija, određivanje broja stafilokoka, određivanje broja E. coli i ispitivanje sterilnosti hrane i predmeta opće uporabe. Nadalje, u Odjelu se provodi određivanje sukladnosti mikrobioloških kriterija Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom, ispitivanje mikrobiološke čistoće objekata postupkom uzimanja uzoraka brisa, otiska ili ispirka, a prema važećim zakonskim propisima. Isto tako, Odjel se bavi određivanjem vrste i broja pojedinih mikroorganizama prema HACCP planu zahtjevatelja.

Odjel je ovlašten prema Rješenju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Klasa: UP/I- 310-26/10-01/24, Ur. broj: 525-13-1-0501/11-3 od 28. veljače 2011. godine te nosi naziv Referentni centar Ministarstva zdravlja za ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane; UP/I-510-01/04-01/04; Ur. broj: 534-07-1-2/5-10-39 od 30. studenog 2010. godine.

Odjel za životni i radni okoliš

U Odjelu se provode ispitivanja okolišnih uzoraka: tla, otpada, zraka i radne okoline. Laboratorij za tlo i otpad provodi ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava otpada i tla u svrhu određivanja načina zbrinjavanja, odnosno oporabe. Laboratorij za analize buke, zraka, aerobiologiju i ostale mikroklimatske uvjete provodi kontinuirano praćenje koncentracija polutanata u zraku, kako bi se poboljšalo saznanje do koje mjere koncentracije određenih polutanata u našoj sredini gdje živimo i radimo utječu na naše zdravlje i zdravlje naših sugrađana ispitivanjem i mjerenjem životne i radne okoline, sukladno važećim zakonskim propisima. Laboratorij svakodnevno prati koncentracije polutanata u zraku (oksida dušika (NO, NO2, NOx izraženih kao NO2), sumporovog dioksida (SO2), lebdećih čestica PM10, ugljikovog monoksida (CO), prizemnog ozona (O3) i benzena i derivata benzena te peludi, kao i vrste alergene peludi u zraku na dvije lokacije u gradu Zagrebu (Mirogojska 16 – sjever, Dom zdravlja Siget – jug). Nadalje, provodi melisopalinološka istraživanja, kvantitativnu i kvalitativnu analizu peluda suspendiranog u medu. Ispitivanja faktora radne okoline obuhvaćaju analize mikroklime mjerenjem temperature, relativne vlažnosti i brzine strujanja zraka, ispitivanje buke (vremenski nepromjenljiva, ekvivalentna, oktavna i tercna analiza), rasvjete (prosječna osvijetljenost, dnevna rasvjeta, bliještenje), onečišćenja zraka (kemijske i mikrobiološke štetnosti). U Odjelu se ispituju oruđa za rad, uređaji i postrojenja (strojevi i postrojenja u raznim djelatnostima, strojevi za dizanje i prenošenje tereta, kotlovska i energetska postrojenja). Elektrotehnička ispitivanja radne okoline obuhvaćaju ispitivanja dodirnog napona, izjednačenja potencijala, otpora izolacije, statičkog potencijala i gromobranskih instalacija. Provode se ispitivanja zvučne i toplinske izolacije te ispitivanja sustava ventilacije i klimatizacije. Laboratorij za ekotoksikologiju provodi ispitivanja ekološke (ekotoksikološke) podobnosti predmeta opće uporabe u skladu s direktivama EU. Nadalje, provodi laboratorijske testove toksičnosti (Slatkovodne alge, Daphnia magna) te testove biološke razgradnje.

Odjel je Ovlašten prema Rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Klasa: UP/I 351-02/11-08/154; Ur. broj: 531-14-1-1-06-11-4 od 17. listopada 2011. za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša, prema Rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Klasa: UP/I 351-02/11-08/140; Ur. broj: 531-14-1-1-06-11-3 od 9. rujna 2011. za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša, kao i prema Rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Klasa: UP/I 351-02/11-08/196; Ur. broj: 531-13-1-1-1-11-2 od 5. prosinca 2011. za obavljanje djelatnosti praćenja emisija u zrak iz stacionarnih izvora prema specificiranim metodama te prema Rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Klasa: UP/I 351-02/10-08/45; Ur. broj: 531-13-1-1-1-10-2 od 14. svibnja 2010. za obavljanje djelatnosti praćenja kakvoće zraka prema specificiranim metodama.

Odjel za zajedničke i potvrdne analitičke metode

Odjel raspolaže najsuvremenijom analitičkom opremom i primjenjuje visokosofisticirane i izuzetno osjetljive kombinirane analitičke metode (plinska kromatografija i spektrometrija masa – GCMS i tekućinska kromatografija i spektrometrija masa - LCMS/MS) za jednoznačnu identifikaciju i kvantifikaciju gotovo svih mikroorganskih zagađivala (pesticidi, mikotoksini, biorezidue, poliklorirani dioksini i furani, ostala industrijska zagađivala i dr.) u svim vrstama uzoraka (voda, hrana, tlo, sediment, zrak i dr.) Nadalje, Odjel raspolaže i najsuvremenijom opremom za brzo i pouzdano ispitivanje prisutnosti (tragova) metala u uzorcima iz okoliša (sve kombinacije atomske apsorpcijske spektroskopije – AAS, induktivno spregnuta plazma i spektrometrija masa – ICP/MS).

Zaključak

Velika raznovrsnost onečišćenja okoliša u prošlosti, ali i u sadašnjosti i budućnosti pred laboratorije postavlja uvijek nove izazove i zadatke detektiranja i kvantificiranja onečišćenja. Za ispitivanja hrane, vode, zraka, tla i otpada laboratoriji moraju biti u potpunosti opremljeni suvremenom sofisticiranom opremom na kojoj radi stručni i educirani kadar. U cilju zaštite zdravlja ljudi neophodno je kontinuirano provoditi nacionalne monitoringe i ispitivanja vode, hrane, zraka, tla i otpada te radne okoline. Da bi rezultati analiza bili prihvatljivi potrebno je analize provoditi prema standardiziranim analitičkim metodama, akreditiranim sukladno Normi HRN EN ISO 17025. Kako bi se održala i unaprijedila kvaliteta laboratorija potrebno je voditi računa o kontinuiranom educiranju osoblja te provođenju analiza na pouzdanoj i suvremenoj opremi. Učinkovita zaštita okoliša i zdravlja ljudi od rizika uzrokovanih onečišćenjem vode, hrane, zraka i tla mora obuhvatiti intenzivno međuinstitucijsko povezivanje i djelovanje te povezivanje i evaluaciju svih sastavnica okoliša. U svrhu procjene rizika na zdravlje ljudi, potrebno je izraditi programe za ocjenu izloženosti pojedinaca ili populacije svim okolišnim čimbenicima. Budući da je za takve projekte nužan interdisciplinaran pristup i suradnja, na tim će programima sudjelovati stručnjaci različitih profila, kako bi se sanirali kritični utjecaji okolišnih čimbenika i predvidjela moguća štetna djelovanja istih.

© 2013 Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr