Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 

Aktivno i zdravo starenje

 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
Preventivna medicina
 
  God. 2. Br. 6 / 2015.
 
 
 

Intervju

 

dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing.

 

 

 

 

Voditeljica Laboratorija za aerobiologiju

Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

 

Što je pelud, kako uzrokuje alergijske bolesti i kada se javlja?

Pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Zbog svoje veličine peludna zrnca ne mogu prodrijeti duboko u dišne puteve već uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis, djelujući na oči, nos i nosnu šupljinu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 235 milijuna ljudi širom svijeta pati od astme koja može biti izazvana raznim faktorima, a između ostalog i alergenom peludi. Tako je alergijski rinitis jedna od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti koja pogađa gotovo 15% svjetske populacije. Za razvoj alergijskih bolesti u Hrvatskoj važna je polinacija biljaka triju botaničkih skupina: drveća, trava i korova. Glavna polinacijska sezona traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Jako alergenu pelud ima drveće lijeske, johe i breze, od korovnih biljaka pelin i ambrozija te pripadnici porodice trava.

Kako je nastala ideja izrade Alergo Alert aplikacije?

S obzirom da se alergijske bolesti ubrajaju među najrasprostranjenije bolesti današnjice, a uz to predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s grupom inovatora tvrtki IT4U i Intela osmislio je jedinstvenu aplikaciju Alergo Alert za praćenje koncentracije peludi raznih alergena u zraku. Ovom aplikacijom cilj nam je informirati i upozoriti osobe koji imaju problema s alergijama na prisutnost pojedinog alergena u zraku. Aplikaciju smo razvili s ciljem da se oboljelima od alergije olakša svakodnevni život, odnosno da im se omogući ažurno praćenje prisutnosti pojedinih alergena, ali i aktivno te preventivno djelovanje u svrhu suzbijanja određenih uzročnika alergija i poboljšanja vlastitog zdravstvenog stanja.

Proljeće je vrijeme kada su posebno izraženi alergijski simptomi, kako aplikacija Alergo Alert može pomoći korisniku da preventivno djeluje i poboljša svoje zdravstveno stanje?

Alergo Alert omogućava korisnicima da kroz dnevnu peludnu prognozu i peludnu prognozu za buduće dane isplaniraju svoje dnevne i višednevne aktivnosti. Također, aplikacija omogućuje da korisnik u bilo kojem trenutku ima uvid u koncentraciju peludi za pojedine vrste drveća, korova i trave. Tu su i obavijesti koje će korisnike pravovremeno informirati o značajnim događajima vezano za alergije i ostale korisne informacije.

Vodeći se društvenom socijalnom odgovornošću ugradili smo i lokator kojim će korisnici moći obavijestiti o žarištima raznih korova ili biljaka (npr. ambrozije). Cilj lokatora je pokretanje akcija koje bi u konačnici donijele pravovaljana rješenja da se koncentracija peludnih alergena smanji.

Kome je sve aplikacija dostupna I koja područja u Hrvatskoj pokriva?

Alergo Alert je kao aplikacija besplatno dostupan svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. U početku je naša aplikacija pokrivala područje Grada Zagreba, ali vodeći se namjerom da se što više gradova uključi kako bi mogli u konačnici informirati i pomoći što većem broju alergičara u Republici Hrvatskoj, a obuhvatiti sve regije s većim centrima zavoda za javno zdravstvo koji mjere koncentracije peludnih alergena. To su sljedeći gradovi: Zagreb, Osijek, Pula, Zadar i Dubrovnik. Važno je naglasiti da je aplikacija potpuno besplatna I vrlo jednostavna za korištenje.

Kako korisnici mogu personalizirati aplikaciju na način koji najviše pogoduje praćenju njihova osobnog stanja, ali i preventivnom djelovanju u svrhu unaprjeđenja vlastitog zdravlja?

Svrha aplikacije je informiranje korisnika o dnevnom stanju alergena u zraku pomoću vizualnih elemenata i jedinstvene Alergo Alert skale. Uz dnevno stanje dostupna je i prognoza za nadolazeće dane kao i opis same biljke čija pelud uzrokuje alergije. Korisnicima je omogućena personalizacija aplikacije izradom korisničkih računa ili povezivanjem s Facebook profilom što će im omogućiti primanje obavijesti o biljkama čija pelud im stvara najviše problema. Pored osnovne personalizacije moguće je i odrediti kako se korisnik osjeća danas te tako pratiti stanje s prognozom. Kako bi doprinijeli efikasnijem uništavanju opasnih biljaka poput ambrozije, registriranim korisnicima omogućeno je fotografiranje i prijava lokacija žarišta.

Prikupljeni podaci mogu ukazati na to kako se korisnici aplikacije osjećaju s obzirom na smanjenu ili pojačanu koncentraciju određenog alergena, što će im moći biti od koristi i prilikom konzultacija s liječnikom.

Osim korištenja aplikacije što savjetujete osobama alergičnim na pelud?

Korištenjem aplikacije možete se informirati o kretanjima peludnih alergena i prema njima organizirati dnevne aktivnosti. Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena. Umjesto toga izaberite dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.

Nakon boravka na otvorenom prostoru savjetujemo da pri povratku kući operete ruke, otuširate se, operete kosu i presvučete odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite. U vrijeme visokih koncentracija peludi ne sušite rublje na zraku, a u vrijeme najveće polinacije zatvorite prozore. Poželjno je četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud, redovito uređivati svoje okućnice i travnjake, izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine i naravno, redovito uzimati terapiju propisanu od liječnika.


© 2015. Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr
NZZJZ A. Štampar