Naslovnica uredništvo
 

Intervju
 
Tema broja
 
Čuvari zdravlja
 
Aktivno i zdravo starenje
 
Zdravstvena ekologija
 
Farmakoterapija
 
Građanske inicijative
 
Škola i zdravlje
 
Brojke govore
 
Feljton
 
  God.1 Br. 4 / 2014.
 
  Vezani sadržaji: Preporuke građanima..  

Čuvari zdravlja

LIMFNI SUSTAV, NASTANAK I TERAPIJA LIMFEDEMA

 

 

Sandra Šuto, dr. med.
Prim. mr. sc. Branislava Resanovic, dr. med.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

Limfni sustav je dio imunološkog sustava ljudskog organizma. Uloge su mu: sakupljanje i dostava viška međustanične tekućine u krv, upijanje masnoća iz crijeva i njihov prijenos u krv, stvaranje limfocita i obrana organizma od bolesti. Čine ga limfa, limfne žile (limfotok) i limfni organi u koje spadaju koštana srž, timus, slezena, krajnici i limfni čvorovi. U limfni sustav se ubrajaju i nakupine limfnog tkiva koje se nalaze u sluznici probavnog i dišnog sustava.

Limfa

Krv dolazi u sve dijelove tijela i donosi sve što je potrebno tkivima i organima za normalan rad. Tvari koje zatim stanice izluče u međustanični prostor prikupljaju se pomoću venskih kapilara i vraćaju u krvotok. Međutim, jedan dio tekućine ne vraća se putem venskih kapilara, već se prikuplja putem limfnih kapilara.
Dnevno u kapilarnom području izađe oko 20 litara tekućine, a vrati se oko 18 litara. Ostatak od približno dvije litre prenosi se limfom natrag u cirkulaciju. Najvažnija uloga limfe je neprekidno odnošenje bjelančevinskih molekula iz međustaničnih prostora.

Limfotok predstavlja poseban sustav limfnih žila kroz koje se višak tkivne tekućine, koji se nije vratio u venske kapilare, vraća u venski sustav. Limfne žile su vrlo tanke. Po anatomskoj građi slične su venama, imaju zaliske pomoću kojih se usmjerava tijek limfe prema krvotoku. Na protjecanje limfne tekućine unutar limfnih žila djeluju i kontrakcija okolnih misića, pokreti tijela, pulsacija arterija, pokreti dijafragme te pritisak izvana. Razlika između krvotoka i limfotoka je u tome što krvotok predstavlja zatvoren, kontinuiran sustav sa srcem kao pumpom, dok je limfotok diskontinuiran sustav koji ide od periferije, prikuplja višak tjelesne tekućine i vraća je u venski krvotok. Sve limfne žile mjestimice prolaze kroz limfne čvorove. Zadatak limfnih čvorova je da pročiste limfu koja je dospjela u čvor fagocitiranjem stranih čestica i uzročnika bolesti. Svaki organ u tijelu, ili neko područje, imaju svoje područne– regionalne limfne čvorove.

Limfotok počinje limfnim kapilarama koje zatim prelaze u sve veće žile koje se na poslijetku sastavljaju u dva najvažnija limfna kanala: ductus thoracicus i ductus lymphaticus dexter. Oni sakupljaju limfu cijelog tijela i zatim se ulijevaju u venski sliv.

Limfedem je otok dijela tijela, najčesće ekstremiteta, koji se javlja kao posljedica pretjeranog nakupljanja limfe. Najčesći simptomi su osjećaj težine, bolna nelagoda, otok ekstremiteta. Po nastanku limfedem može biti primarni i sekundarni.

Primarni limfedemi (limfatična hipoplazija) su rijetki, variraju po kliničkoj slici i dobi u kojoj se javljaju:
a) kongenitalni limfedem se pojavljuje do druge godine života,
b) preuranjeni limfedem (Lymphedema praecox) između 2. i 35. godine života, u pravilu kod žena prije prve menstruacije ili za vrijeme trudnoće i
c) kasni limfedem (Lymphedema tarda) koji nastaje nakon 35. godine života.
Sekundarni limfedem je mnogo češći od primarnog.
Najčesće se javlja kao:
a) posljedica kirurškog zahvata, naročito nakon uklanjanja limfnih čvorova kod operacije karcinoma dojke,
b) radioterapije,
c) traume,
d) limfne opstrukcije prouzročene tumorom.

Limfedem se javlja u tri stadija:
1. blagi limfedem: otok (edem) je tjesast (pritisak prsta ostavlja udubljenje), zahvaćeno područje se obično ujutro vraća u normalu,
2. umjereni limfedem: edem vise nije tjesast, postaje tvrđi zbog nastajanja fibroze i
3. težak limfedem: edem je tvrd i ireverzibilan.

Oteklina je najčešće jednostrana, a do pogoršanja može dovesti toplije vrijeme, kada je ekstremitet dulje vrijeme ispod razine srca, prisilni položaj ekstremiteta, uska odjeća, prekomjerena tjelesna težina. Često se javljaju i promjene na koži koje uključuju hiperkeratozu i hiperpigmentaciju, a mogu se javiti i infekcije, naročito erizipel. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom.

Terapija

Terapija limfedema uključuje: vježbe, manualnu limfnu drenažu (MLD), limfnu drenažu pomoću aparata, nošenje posebnih kompresivnih rukavica te u težim slučajevima posebnu vrst bandaže ekstremiteta. U najtežim slučajevima koji značajno ometaju normalan život može se pristupiti i kirurškom zahvatu uklanjanja mekog tkiva. U slučaju infekcije koriste se antibiotici.

Limfna drenaža pomoću aparata

Postupak koji koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sustavu cirkulacije te stimulira prvenstveno aktivnost limfnih vodova (limfotok), obnavlja tok limfe na kritičnim mjestima, poboljšava tok krvi i ubrzava razmjenu tjelesnih tekućina i metabolizam tkiva. To je fizioterapijski postupak fokusiran prvenstveno na tretman smanjenja/nestanka limfedema, boli koju uzrokuju limfedemi i preventivu. Danas je limfna drenaža sastavni dio moderne rehabilitacije i regenerativne njege. Aparat za limfnu drenažu (BTL-Lymphastim) radi prema načelu isprekidane pneumatske (zračne) kompresije (presoterapije), tj. koristi progresivni tlačni val i time omogućuje kompresivnu limfnu drenažu. Do masaže područja dolazi na osnovi kompresije rukava/nogavica napunjenih zrakom, do kojih se komprimirani zrak dovodi iz baznog uređaja (kompresora) kroz sustav cjevčica. Ispunjavanje pojedinih komora posebnih rukava u prethodno programiranim intervalima formira polagano napredujući tlak, stvarajući time nježne i ritmičke valove tlaka. Pneumatičku presoterapiju pacijent percipira pozitivno, kao vrlo ugodnu i učinkovitu vrstu tretmana. Na tretiranim područjima dolazi do osjećaja olakšanja (s limfedemom nestaje i bol). Svaki aplikator čini više međusobno neovisnih zračnih komora u koje se u prethodno definiranim ciklusima upuhuje zrak, ovisno o pacijentovoj dijagnozi.

Limfna drenaža je vrlo učinkovita kod sljedećih stanja:
·         Venozne insuficijencije
·         Sindroma karpalnog tunela (pre-post operativni)
·         Reynaud’-ovog sindroma
·         Neuropatije, neuralgije
·         Ishemijskog oboljenja donjih udova
·         Dijabetske angiopatije
·         Akrocijanoze
·         Algodistrofijskog sindroma
·         Kroničnih edema
·         Artroza
·         Gihta, ostalih upala zglobova
·         Pretilosti
·         Trofičkih poremećaja na koži
·         Onkoloških pacijenata (mastektomija, operativno otklanjanje limfnih čvorova ili radioterapija)
·         Posttraumatske njege (opekline, ozljede, ožiljci itd.)
·         Ispravka loše izvedene manualne limfne drenaže

Uz spomenute limfedeme, limfna drenaža se često koristi kao prevencija varkoznih vena, sindroma teških nogu, detoksikacije, poboljšanja trofičnosti kože, edematoznih panikulopatija, konvalescencije, tenalgija, regeneracije organizma. Također, jedan je od vrlo važnih učinaka limfne drenaže i stvaranje novih puteva limfe, poboljšanje metabolizma, umanjena mogućnost infektivnih procesa, stoga se postupak preporučuje i kao preventivna mjera.

Prevencija: redovna tjelovježba, izbjegavanje topline, nošenje kompresivne rukavice, češća elevacija ekstremiteta, posebna njega kože i noktiju zahvaćene (operirane) strane te zabrana vađenja krvi ili davanja terapije u tu ruku.

Zaključno

Limfedem predstavlja bitan zdravstveni problem, naročito kod žena operiranih od karcinoma dojke. Kroz preventivne akcije ranog otkrivanja raka dojke (Program mobilne mamografije ranog otkrivanja raka dojke kontinuirano traje od 2004. godine i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji traje od listopada 2006. godine) i kroz razgovor s oboljelim ženama, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prepoznao je problem i kao dio sveobuhvatne brige za zdravlje žene, a u skladu s ostalim akcijama propagiranja zdravog načina života, nabavio uređaj za limfnu drenažu (BTL-Lymphastim). Radi se o suvremenom tipu aparata koji u svom djelovanju oponasa MLD.

Jos jedna mala crtica:

Limfna drenaža jedinstvena je tehnika održavanja i poboljšavanja psihofizičkog zdravlja i lijepog izgleda te uklanjanja stresa i relaksacije. Iskustva su pokazala da je korisna ne samo kod osoba koje imaju zdravstvenih problema, nego i kod zdrave populacije, a odlično se može kombinirati s redukcijskom dijetom i s primjerenom tjelesnom aktivnošću u bržem postizanju idealne tjelesne težine. Sastavni je dio raznih programa opuštanja.

Limfna drenaža u prvom redu djeluje na limfni sustav, poboljšava funkciju limfnih žila, kapilara i zalistaka te odvodnju štetnih proizvoda metabolizma. Samim time, posredno djeluje na imunološki sustav poboljšavajući obrambene snage organizma. Djeluje i na autonomni živčani sustav i time dovodi do brze relaksacije i opuštanja, odnosno posredno uklanja stres.

Vezani sadržaji: Preporuke građanima...
© 2015 Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr